Chrupka, smaczna, ze składników najwyższej jakości – tym własnie powinna się cechować być prawdziwa pizza, i za taką się warto rozglądać, jeśli ktoś poczuje na nią chęć. Co, jak się okazuje, zbyt proste to nie będzie. Najróżniejszych lokali oferujących pizzę działa naszym rynku naprawdę sporo, lecz tylko o części z nich można powiedzieć, że oferują najwyższe jakościowo potrawy. W innych pizza Poznań po prostu jest, jednym będzie smakować więcej, innym mniej, ale do ideału będzie jej dużo brakować. Po pierwsze kluczowe są wszystkie składniki. Jeżeli dana pizza faktycznie smakować ma tak jak we Włoszech, to nie ma miejsca na żadne kompromisy. Dotyczy to w praktyce większości tego, co w potrawie się znajdzie, czyli i sosu pomidorowego, i mąki, i pozostałych składników, takich jak sery czy zioła. Na przykład porównując pomidory rosnące w słonecznej Italii z naszymi, to można od razu wyczuć ogromną różnicę w smaku.
Nawet ta niewielka ilość oliwy, którą dodaje się do ciasta czy sosów także wpłynąć może na ostateczny smak. Niezwykle istotna jest też odpowiednia świeżość składników, użycie przeterminowanych czy zleżałych nie tylko będzie miało wpływ na jakość, ale może też być powodem poważnych zatruć pokarmowych. Również mrożonki nie smakują zbyt smacznie, i lokali, jakie je stosują również należy unikać. W części pizzerii {można podejrzeć kucharzy w czasie pracy, da się wtedy też zerknąć na składniki, których oni używają i sprawdzić w jakim są stanie. Jeśli do kuchni nie będzie dostępu, to jakość użytych składników można będzie ocenić po tym, co się dostanie na talerzu.
Rozwodniona i mało apetycznie wyglądająca pizza jest sygnałem, że właścicielom niekoniecznie zależy na najwyższej jakości. Duże znaczenie dla końcowego smaku ma też piec. Porządna pizzeria Poznań nie raczej nie stosuje na prąd, a tylko opalane drzewem, o ile nie będą tego zabraniać przepisy wiążące się z ochroną środowiska. Kamień znacznie również się rozgrzewa i może uzyskać większą temperaturę, a poza tym wchłania nieco wilgoci, co powoduje że ciasto staje się idealnie wypieczone, a przy tym chrupkie.