Makaron bezglutenowy: charakterystyka, właściwości i korzyści, pytania i odpowiedzi

JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI MAKARONU BEZGLUTENOWEGO? CZYM RÓŻNI SIĘ OD INNYCH RODZAJÓW MAKARONU? W TYM ARTYKULE WSPÓLNIE ODKRYJEMY WARTOŚCI ODŻYWCZE MAKARONU BEZGLUTENOWEGO, JEGO DOBROCZYNNE WŁAŚCIWOŚCI, FUNKCJE DIETETYCZNE… WSZYSTKIE WASZE PYTANIA DOTYCZĄCE MAKARONU BEZGLUTENOWEGO WRESZCIE ZNAJDĄ ODPOWIEDŹ!

Makaron bezglutenowy: gnocchi dla celiaków i wiele innych kształtów:

  1. Lasagne

  2. Tagliatelle

  3. Gnocchi dla celiaków

To tylko niektóre z kształtów, które można znaleźć na rynku teraz, gdy makaron bezglutenowy stał się tak popularny.

Wartości odżywcze makaronów bezglutenowych

Szacuje się, że w samych Włoszech jest co najmniej 200 000 zdiagnozowanych celiaków. Na szczęście dieta śródziemnomorska jest bogata w pokarmy (takie jak ryby, jaja, mięso, owoce i warzywa), które można jeść nawet jeśli cierpi się na tę nietolerancję. Ale co z makaronem, jednym z głównych dań kuchni włoskiej? Aby coraz bardziej zaspokajać potrzeby konsumentów, różne firmy wprowadziły na rynek liczne formaty makaronów, takie jak spaghetti czy gnocchi dla celiaków. I podobnie jak wersja tradycyjna, makaron bezglutenowy również zawiera liczne właściwości i korzyści.

Pod względem zawartości witamin i składników mineralnych mąki ryżowa i kukurydziana są nie mniej korzystne niż makaron z semoliny z pszenicy durum, ponieważ udowodniono, że produkty z mąki bezglutenowej nie wpływają na zdrową dietę.

W rzeczywistości Stowarzyszenie Celiakii stwierdza, że “wyniki kilku ostatnich badań naukowych, według których częstość występowania zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2 jest znacznie niższa wśród celiaków, jak również częstość występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci z celiakią, dowodzą, że spożywanie żywności bezglutenowej nie zagraża ogólnemu zdrowiu i nie uniemożliwia dokonywania właściwych wyborów żywieniowych.” Teraz, gdy upewniłeś się co do jakości wartości odżywczych makaronu bezglutenowego, nadszedł czas, aby odkryć również wszystkie jego zalety. dokładne informacje

Korzyści płynące z używania makaronu bezglutenowego

Spośród wielu rodzajów makaronów dostępnych na rynku, makaron bezglutenowy przeznaczony jest nie tylko dla osób z celiakią czy nietolerancjami, ale także dla tych, którzy chcą urozmaicić swoją dietę. Jeśli zastanawiasz się nad wprowadzeniem go do swojej diety, oto kilka zalet makaronu bezglutenowego:

  1. Utrata wagi;

  2. Poprawa zdrowia układu pokarmowego;
  3. Poprawa wyników sportowych.

Teraz, gdy znasz również korzystne właściwości makaronu bezglutenowego, wszystko co musisz zrobić, to pomyśleć o najlepszych sposobach, aby cieszyć się nim na lunch lub kolację.

BEZGLUTENOWA LASAGNE Z IMBIREM

Bezglutenowa lasagne jest inspirowana tradycyjnym przepisem Emiliana, ale nie zawiera mięsa. Bez względu na to, czy cierpisz na nietolerancje, czy po prostu jesteś chętny do spróbowania czegoś nowego, postępuj zgodnie z tym przygotowaniem, aby zaskoczyć wszystkich swoich dinerów:

  1. Do rondla wlej trzy łyżki oliwy z oliwek, pół startego imbiru, kilka ziaren musztardy, posiekaną cebulę i 660 gramów pasty pomidorowej;
  2. postawić patelnię na ogniu, a w międzyczasie pokroić jedno radicchio w cienkie paski, na patelni odgazować je czerwonym winem i od czasu do czasu dolewać wody;
  3. Następnie przełóż radicchio, cegiełkę sojowego sosu beszamelowego i trochę kremowego wegańskiego sera do miski i wymieszaj wszystko razem
  4. następnie ugotuj makaron w rondlu i gdy będzie już gotowy, zacznij komponować lasagnę;
  5. Włóż naczynie do piekarnika i pozostaw do zrumienienia na 20 minut w temperaturze 180°C.
  6. Po przygotowaniu, podawaj lasagne na gorąco z posypką ze świeżej pietruszki.

BEZGLUTENOWE GNOCCHI Z WARZYWNYM RAGOUT

Wystarczy 30 minut, aby stworzyć to danie z ragout sojowym i bezglutenowymi gnocchi. Wystarczy namoczyć granulowaną mieszankę sojową w dużej ilości wody przez co najmniej 10 minut, a następnie połączyć ją ze zmielonym tamari (lub sosem sojowym), rozmarynem i czosnkiem.

Na nieprzywierającą patelnię wlewamy dwie łyżki oleju EVO, dodajemy stworzoną przed chwilą mieszankę i doprawiamy ją ziołami do smaku oraz kilkoma ziarnami słonecznika. Po opiekaniu, wystarczy włączyć przecier pomidorowy na patelnię i dodać gnocchi. Niech wszystko gotuje się przez 15 minut, a przed podaniem dania nadaj mu dodatkowego charakteru, dodając trochę warzywnego sosu beszamelowego.

Jeśli zaintrygował Cię ten artykuł i chciałbyś spróbować swoich sił w kilku bezglutenowych przepisach, na stronie w sklepie, znajdziesz mnóstwo kształtów bezglutenowych makaronów do wypróbowania. Zainspiruj się pysznym spaghetti lub tradycyjnym penne rigate!

2 rzeczy, które musisz wiedzieć o makaronach bezglutenowych

JAKIE SĄ WARTOŚCI ODŻYWCZE MAKARONU BEZGLUTENOWEGO?

Ponieważ w samych Włoszech jest co najmniej 200 000 uznanych celiaków, wiele firm podjęło kroki, aby zapewnić konsumentom bezglutenowe warianty makaronów, które zaspokajają te nietolerancje pokarmowe. Mąki bezglutenowe są w rzeczywistości bardzo podobne do tych wytwarzanych z glutenem i zawierają te same właściwości i korzyści. Mówiąc o wartościach odżywczych makaronów bezglutenowych, pod względem witamin i składników mineralnych, mąki ryżowe i kukurydziane nie wpływają na możliwości przestrzegania diety

JAKIE SĄ ZALETY MAKARONU BEZGLUTENOWEGO?

Korzyści płynące ze spożywania makaronu bezglutenowego są wielorakie: żywność ta stanowi cenną pomoc w odchudzaniu, poprawia zdrowie przewodu pokarmowego i wyniki sportowe.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić