Wszelakie restauracje i firmy zajmujące się przetwarzaniem żywności zaliczają się do obiektów generujących znaczne ilości tłustych odpadów, a ich bezpieczna utylizacja stanowi poważne wyzwanie. Zbyt rzadko wykonywane czyszczenie separatorów może doprowadzić do szeregu nieprzewidzianych komplikacji, a ich skutki odczują nie tylko właściciele lokali. Korodowanie metalowych elementów instalacji może też przyspieszać mocno przy oddziaływaniu kwaśnych produktów powstających przy rozkładzie tłuszczów, a ewentualna naprawa zniszczonych elementów wiąże się ze sporymi finansowymi nakładami.
Reakcje chemiczne zachodzące w nieczyszczonym zbiorniku powodować mogą wydzielanie siarkowodoru, a ten toksyczny, niebezpieczny gaz może stanowić zagrożenie dla pracujących osób. Niewłaściwie funkcjonujący separator nie będzie zatrzymywał cząsteczek tłuszczu, tworzących w kanalizacji miejskiej zatory, jakie mogą paraliżować infrastrukturę. Komunalne służby stosują specjalistyczne kamery do monitoringu stanu kanalizacji, a zatory tłuszczowe umożliwiają identyfikację źródła zanieczyszczeń.
Przedsiębiorstwa wodociągowe mogą też nałożyć opłaty dodatkowe za przekroczenie norm zanieczyszczeń w ściekach, a wysokość kar może przewyższać wiele razy koszty regularnego czyszczenia używanego separatora. Temperatura odpływających zanieczyszczeń wzrasta w przypadku niedrożnego urządzenia, a ciepłe ścieki ulegają szybciej procesom gnilnym i fermentacyjnym. Zatem jeżeli chce się uniknąć takich niespodzianek i ewentualnych problemów, to polecaną opcją będzie regularny serwis separatorów.
+Tekst Sponsorowany+