NajnowszeRodzime podwórkoTechnologiaNa świecieProjektanci

Wygodna i funkcjonalna kuchnia – jak to zrobić?

Krem brokułowy z grzankami, pieczona kaczka w sosie jabłkowym, na deser pyszne tiramisu. Komu nie napłynęła ślinka do ust? Pewnie znajdzie się taka osoba, ale większość z nas to jednak łakomczuchy. Niewiele mniej osób to także pasjonaci gotowania.

W jaki sposób urządzić kuchnię, aby gotowanie było proste, łatwe i przyjemne? Wybierając projekt domu jednorodzinnego lub kupując mieszkanie mamy zazwyczaj w głowie wizję, jak będzie wyglądać wymarzona kuchnia – czy będzie to osobne pomieszczenie czy też otwarte na salon, czy jej funkcja będzie jedynie przygotowywanie posiłków czy też przy kuchennym stole będzie można wypić poranną kawę i poplotkować w wolnej chwili z przyjaciółką.

Wyposażenie kuchni w znacznym stopniu uzależnione jest od jej powierzchni – w maleńkim M-3 w bloku nie możemy pozwolić sobie na wyspę i stół kuchenny do rodzinnych śniadań. Jednak istnieją pewne uniwersalne rozwiązania, znajdujące zastosowanie zarówno w małych jak i dużych kuchniach.

kuchnia_mJednym z nich jest rozplanowanie rozmieszczenia kuchennych sprzętów według kolejności wykonywanych czynności podczas gotowania. Zaczynamy od wypakowania zakupów – zatem najbliższej wejścia do kuchni powinna znajdować się lodówka, do której schowamy część z nich oraz pomocniczy blat, który przetrzyma resztę zakupów, zanim trafią do odpowiednich szafek. Na blat pomocniczy wystawiamy również produkty przed przygotowaniem posiłku – mięso, warzywa, zatem wygodnym rozwiązaniem jest aby sąsiadował on również ze zlewozmywakiem. Następny w kolejności powinien się znaleźć główny, największy blat. Oddzieli on zlewozmywak od kuchenki (dzięki czemu nie zachlapiemy palników w trakcie zmywania) i zapewni niezbędne miejsce do przygotowania produktów. Ważne, aby towarzyszyło mu dobre oświetlenie, ułatwiające krojenie, siekanie, odmierzanie. Za kuchenką powinien znajdować się dodatkowy blat pomocniczy, na którym możemy ustawić talerze, półmiski – ułatwi to nakładanie potraw.

W projektowanych ostatnio kuchniach można zauważyć pewien trend, zaczerpnięty z zapleczy lokali gastronomicznych – przenoszenie kuchennego stołu do jadalni. Jest to bardzo estetyczne i całkiem funkcjonalne rozwiązanie, zwłaszcza gdy obok kuchenki znajduje się duży blat, na którym można przygotować posiłki. Jednak ma ono ogromną wadę – w większości przypadków wymusza ciągłą pozycję stojącą. Po całym dniu w pracy wygodniej jest jednak usiąść porcjując mięso czy krojąc warzywa.

Jeżeli jesteśmy w tej komfortowej sytuacji, że niedługo rozpoczniemy budowę domu marzeń, warto podczas przeglądania typowych projektów domów jednorodzinnych zwrócić uwagę, czy z kuchnią sąsiaduje spiżarnia. Rozwiązanie to odchodzi obecnie do lamusa – niestety, bo jest ono szalenie praktyczne. Spiżarnia to nie tylko miejsce na domowe przetwory, to również idealna przestrzeń na zapas produktów spożywczych takich jak mleko w kartonie, mąka, cukier.